Zawsze potrzebne w kuchni

Choć nasze kuchnie na przestrzeni lat się zmieniają i jedne sprzęty odchodzą do lamusa, a inne się pojawiają, to garnki do gotowania są niezmiennie niezbędne. Jeżeli chcemy, aby swoją funkcję pełniły niezawodnie przez lata, to muszą być produkty wysokiej jakości.

Poddajemy je bowiem na co dzień wielu procesom, które mogą mieć na nie zły wpływ. Podgrzewamy do wysokich temperatur, narażamy na kontakt z rozgrzanym tłuszczem, a czasem nawet z otwartym ogniem. Dlatego garnki, które wybierzemy to muszą być „twarde sztuki”, które skutecznie oprą się wszystkim tym torturom. Jednocześnie dobrze, aby były poręczne i niezbyt ciężkie.

W przypadku rondli dużą zaletą jest, jeżeli mają długi i nienagrzewający się uchwyt, patelnie powinny mieć doskonale szczelną pokrywę, a garnki najlepiej grube dno. Wytrzymałe i wielozadaniowe, a przy tym wykonane z naturalnych materiałów są między innymi garnki ceramiczne. Decydując się, by to właśnie one były na wyposażeniu naszej kuchni, wiele zyskujemy. Jedną z ich największych zalet jest nieprzywierająca powierzchnia. Nie musimy się więc obawiać, że potrawa nam się przypali, a garnek będzie nie do umycia. Powłoka ceramiczna to materiał naturalny i zdrowy. Wykonuje się ją bowiem z mieszanki minerałów i gliny, które są wypalane w bardzo wysokiej temperaturze. Powstała w ten sposób powłoka jest odporna na zarysowania, można ją też nagrzewać do wysokiej temperatury – wyższej niż zazwyczaj używamy w kuchni do pieczenia czy gotowania. Można też takie naczynie zamrażać.

Gosia

Back to top