Powłokę ceramiczną mają nie tylko garnki do gotowania, ale także patelnie. Mogą one być wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium, ale ich ścianki i dno powleczone jest ceramiką. Dzięki temu do jej powierzchni nie przywiera jedzenie a patelnia jest łatwa do umycia.
Naczynia te mogą mieć tradycyjny okrągły kształt, albo być w formie prostokąta. Niektóre z nich mają zastosowanie uniwersalne, inne przeznaczone są do przyrządzania konkretnych dań, na przykład smażenia naleśników lub duszenia mięs. Patelnie te mogą mieć gładkie dno lub karbowane, które pełnią funkcję grilla. Powłokę ceramiczną miewają także rondle. Mają one podobne zastosowanie jak garnki ceramiczne, a różnią się głównie tym, że mają uchwyt. Zwykle mają też mniejszą pojemność niż większość garnków. Można w nich przygotowywać sosy, a także gotować mleko czy jajka.
Ceramiczną powłokę mają także foremki przeznaczone do pieczenia. Dzięki niej nie musimy już natłuszczać dna ani ścianek przed umieszczeniem w nich na przykład ciasta. Na rynku dostępne są między innymi keksówki z powłoką ceramiczną, ale też formy na babeczki czy muffinki oraz do przyrządzania tart. Powłoka ceramiczna sprawia, że gotowe desery łatwo wyjąć z foremek. Wykonane one są zazwyczaj z cienkiego aluminium. Dzięki ceramicznej warstwie mają one większą trwałość i odporność na zarysowania. Patelnie, rondle, formy i garnki ceramiczne to naczynia, dzięki którym przygotujemy niskokaloryczne i smaczne obiady, kolacje i desery nie tracąc dobrej sylwetki.