Prócz tych garnków, które można uznać za uniwersalne, są też takie, które służą do przyrządzania konkretnych potraw. Wśród nich są między innymi garnki do gotowania na parze. Mają one nie tylko ciekawszego wzornictwo niż naczynia wykonane z innych materiałów, ale także są bardzo funkcjonalne.
W bardzo łatwy i szybki sposób przygotujemy w nich dietetyczne, beztłuszczowe potrawy, które zachowają wszystkie cenne wartości odżywcze. Ugotowane w ten sposób warzywa są miękkie, smaczne i równie kolorowe, jak przed poddaniem ich obróbce termicznej. Jeżeli chcemy mieć pewność, że wybrane przez nas garnki są dobrej jakości, zdecydujmy się na zakup tych, które mają atest PZH. Jest to dokument, który wydaje Państwowy Zakład Higieny, zaświadczający o tym, że korzystanie z tych naczyń jest bezpieczne dla zdrowia i środowiska.
Na rynku dostępne są też garnki ceramiczne, które są przeznaczone do duszenia. Przygotujemy w nich wiele dań, których walory smakowe będą bezkonkurencyjne. Można w nich między innymi przyrządzać jednogarnkowe potrawy bez dodatku tłuszczu. Zaletą tych garnków jest także to, że można ich używać na kuchenkach wszelkiego rodzaju – nie tylko gazowych i elektrycznych, ale także indukcyjnych. Garnki ceramiczne doskonale sprawdzą się także jako naczynia do pieczenia w piekarniku. Uzyskujemy dzięki nim soczyste dania w sosie własnym, a przy tym dietetyczne i zdrowe. Specjalny rodzaj garnków ceramicznych służy do kiszenia ogórków i kapusty oraz peklowania mięsa.