Nawet jeżeli w kuchni stawiamy dopiero pierwsze kroki to wysokiej jakości garnki do gotowania pomogą nam przygotować potrawy, które będą cieszyć nasze kubki smakowe. Warto w tej kwestii postawić na jakość a nie ilość i nabyć garnki, których będziemy używać przez długie lata.
Wiele z tych naczyń, na przykład garnki ceramiczne, wyposażone są w powłokę non-stick, czyli taką, która chroni przed przywieraniem potrawy do dna i ścianek naczynia, w wyniku czego mogłaby się przypalić. Powłoka ceramiczna jest materiałem naturalnym i ekologicznym, dzięki czemu nie ma szkodliwego wpływu na produkty spożywcze znajdujące się w garnku. Choć wiadomo, że w przypadku garnka liczy się przede wszystkim wnętrze, to jego wygląd też ma znaczenie. Jeżeli mamy do wyboru garnek, który może być ozdobą kuchni i nijaki, to zawsze wybierzemy ten pierwszy.
Ceramiczne garnki do gotowania mogą być po prostu białe – docenią je miłośnicy klasycznej elegancji, ale też w wielu interesujących kolorach. Mogą też być wielobarwne, a także wzorzyste. Choć powłoka ceramiczna jest nieprzywierająca, to nie należy na niej smażyć zupełnie bez tłuszczu, ale też nie wymaga ona dużej ilości oleju. Rozgrzana powłoka ceramiczna bez tłuszczu może stracić swoje właściwości. Garnki ceramiczne niestety nie mogą być myte w zmywarce. Po każdym użyciu należy je dokładnie umyć, a także wytrzeć do sucha. Tylko wtedy przez długie lata ceramiczna powłoka będzie spełniać swoją funkcję bez zarzutu.